fredag 7. juni 2013

Digital Detox

I dag mens Frøken Hermansen satt på verandaen med fotbad og deretter lys blå neglelakk på tærne, så leste hun sitt favorittblad Kamille om digital detox. Om hvordan pc'er, telefoner og apper har tatt over hverdagen til de aller fleste, og hvordan kun 5 % av oss gjør oss helt utilgjengelige når vi har fri.

Hvis du står på gata og det hele tiden er folk som står og prikker deg på skulderen for å vise deg at barnet har mistet en tann, sine nye sko, hva de spiste til middag, hvor de skal på ferie, hvordan de ser ut på håret etter frisørtimen, hvor søt hunden deres er, eller fortelle deg at de skal ut på løpetur, eller at de har tannlegeskrekk, eller at de skal drikke vin i kveld så ville du ganske fort blitt GAL. Så hvorfor trenger vi denne informasjonen fra alle hele tiden døgnet rundt både på pc, nettbrett og mobil? Hvorfor må man automatisk sjekke alle apper fordi om vekkerklokka ringer om morgenen? Hvorfor tror man at livet stopper hvis mobilen er tom for strøm en dag?

Artikkelen sier at dersom det er utenkelig å være uten facebook i en uke, så kanskje man bør vurdere digital detox? Det finnes hoteller der man må levere fra seg alle duppeditter ved innsjekking og ikke får det tilbake før man sjekker ut. Fordi folk klarer ikke å legge det igjen hjemme. Hvor mange småbarnsforeldre sitter ikke med lego i en hånd og telefonen i den andre mens man "leker" med barna? Bare for å få med seg at Hege som man egentlig ikke kjenner så godt skal ut med Tone i kveld som man aldri har sett? Eller at noens hund ikke ville bæsje i dag, eller at noen har fått utslett, eller at noen har pusset opp stua og trenger å vise det til kjente og ukjente med en gang?

Frøken Hermansen er enig med forfatteren som sier at " JEG TROR INGEN SOM LIGGER PÅ DØDSLEIET ANGRER PÅ AT MAN IKKE CHATTET MER"

Derimot så vet man at folk som ligger på dødsleiet skulle ønske at de hadde brukt mer tid på venner, mer tid på barna sine, fulgt drømmer i steden for å gro fast i en jobb man ikke egentlig ville ha.
Man bruker ikke tid på venner ved å være på facebook. Man bruker tid på å ikke bruke tid på venner, og jo mer man er online, jo mer lever man andres liv i steden for sitt eget.
Hvis du legger deg om kvelden og husker bedre hva andre har gjort enn hva du har gjort selv enda du ikke har møtt dem, så er det kanskje på tide med en uke til å leve ditt eget liv?

Frøken Hermansen skal på detox. En ukes detox der alle apper skal skrus av, og det kun er lov å sjekke mail et par ganger om dagen for å se om man har vunnet i konkurranser eller viktige beskjeder. Det er lov å sjekke ting som nettbank og rutetider hvis man skal noe, altså viktige ting man har behov for som ikke er så lett å finne andre steder for tiden.
Facebook, Instagram, 500px eksisterer ikke. Ikke en gang Wordfeud eksisterer.
Men om noen har lyst til å ta med et Scrabble og stikke innom en kveld, så er Frøken Hermansen hjemme stort sett alle kvelder. Hvis hun ikke er på besøk hos noen. Eller ute på tur.Eller står på verandaen og tar bilder av Holmenkollen i solnedgang. Eller gjør noe annet morsomt som hun ikke ellers har tid til når hun er opptatt med å leve andres liv.

Frøken Hermansens detox begynner i kveld. De som trenger henne har telefonnummeret :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar