Om valg og krig og fred og salat og flatskjerm og sånn...



Vi er heldige i Norge syns Frøken Hermansen. .
Vi snakker om noen viktige ting, og veldig mange bagateller hver gang det er valg. Vi kan stemme rødt, eller blått, eller grønt, eller gusjebrunt, som er den fargen vi har fått på den store haugen av partier som mener stort sett det samme. Hun har tatt partitest på nett og endt opp med lik prosent på Høyre og Venstre. Hva er forskjellene da?

Uansett hva du stemmer på i Norge så er vi et fritt land etterpå. De fleste nordmenn lever i et fritt land der man kan gjøre hva man vil og si hva ønsker, og snakke det språket man vil, og velge kirke eller moske eller synagoge avhengig av hva som er riktig for hver og en.

De fleste Frøken Hermansen kjenner har ingen grunn til å klage på noe som helst. Selvfølgelig kjenner hun mennesker som sliter, både økonomisk og privat, og med helsa, og med det norske systemet, og det er mange forandringer som trengs, og mange enkeltsaker som burde vært behandlet annerledes.

Men de FLESTE hun kjenner har alt de trenger og mye mer enn det. De fleste på hennes venneliste på Facebook spør: Hva har jeg lyst på til middag i dag? og ikke: Hva har jeg råd til å kjøpe i dag? De fleste kan gjøre som henne og tenke at issalat er så kjedelig så jeg kjøper heller hjertesalat selv om det koster dobbelt så mye, og jeg slenger på en Crispisalat i tillegg fordi jeg har lyst på det. Økonomisk forsvarer Frøken Hermansen det med at begge de to vil bli spist opp, mens issalaten kommer til å bli liggende i kjøleskapet og så kastet etterhvert. Og man skal ikke kaste mat.

De fleste hun kjenner reiser på ferie, og de fleste hun kjenner har flatskjerm. De fleste hun kjenner har mer enn nok av alt, og må derfor når det er valg klage på ting som ville vært bagateller i de fleste andre land.
Man skal ikke langt ut av Norge for å få det verre enn vi har det. Ikke langt i det hele tatt...

I Norge er vi fri. Til å gjøre hva vi vil, si hva vi vil, skrive hva vi vil. Uten å bli fengslet eller satt i husarrest fordi vi ikke er enige med regjeringen. De fleste som vil ha jobb og inntekt har det, og de som av forskjellige grunner ikke kan, eller ikke vil, får hjelp de også. Kanskje ikke alltid nok, men det er mer enn mange i andre land får. Uansett hvem vi stemmer på så er vi like fri etterpå.

Vi trenger ikke være redd for store naturkatastrofer. Vi trenger ikke være redd for krig i nærmeste framtid. Vi trenger ikke være redde for at barna våre skal kidnappes av narkotikabander og halshugges. Våre barn løper ikke fra bomber i frykt for å bli drept, og trenger ikke se døde mennesker i gata hver dag. De trenger ikke sulte. Heldigvis.
Vi er mest redde for at vi et eller annet sted må være uten wifi, at telefonen blir tom for batteri, at sommeren skal bli dårlig, at vi fortsatt skal betale tv-lisens, at Grey's Anatomy ikke skal komme tilbake, at nyhetene bytter sendetid, og vi lurer på hvem som vinner potetgullvalget og Grandiosavalget.  Takk Gud og alle engler for at de fleste Frøken Hermansen kjenner har det så bra. Selv om det er kaldt og mørkt, og nordmenn ikke alltid er de varmeste å ha med å gjøre. Vi er et fritt land.

Og i 2013 så er vi fremdeles et fritt land uansett hvilket parti vi stemmer på.
Så stem heller enn å la det være, fordi du bor i et land der du får lov til å velge.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Jo, du kan også smøre deg selv!

5 Mins Shaper fra helvete!

På cruise med fine Fjordline !