onsdag 25. desember 2013

Engler daler ned i skjul

Frøken Hermansen liker julesanger. Spesielt de engelske for teksten er ofte lettere å forstå. Walking in a Winter wonderland for eksempel. Ingen tvil om hva den handler om. Den handler om Amerika, et sted der de har vinter med snø slik vi hadde i Norge før i tiden. I saw mommy kissing Santa Claus. Ingen tvil der heller. Mor bruker julekvelden på å være utro mot mannen sin, og barna så det. All I want for Christmas is you. Taler for seg selv. Noen ønsker seg noen til jul, og mest sannsynlig får de dem ikke, men får heller en haug med gaver under treet, som fotbad, og sokker, og dusjsåpe. Det er ikke så lett å pakke inn en person i papir og gavebånd og legge ham eller henne under et tre i mange timer i ribbelukt og med sulten julemage. Og dersom man skulle få den man ønsker seg til jul uten at han legges under treet så er det litt juks liksom, å få gaver som ikke er pakket inn, vel?

De norske julesangene er verre å forstå. Glade jul, hellige jul, engler daler ned i skjul. Hele Frøken Hermansens liv har englene dalt ned i  vedskjulet til farmor og farfar på landet. Der hvor dart-spillet til onkel Truls pleide å henge på døra. Hun var alltid usikker på hva englene gjorde der inne, for det var jo ikke i det skjulet at Jesus ble født, det var jo i en stall. Kanskje det var et samlingssted for engler? Litt stusselig tenkte Frøken Hermansen. Det var ikke før i dag tidlig at hun bråvåknet kl 07.10 og tenkte: Heeeey! Det er jo ikke i det skjulet de daler ned. Det er i SKJUL, altså skjult for oss mennesker. Jøss! Stilig. Lærte noe nytt i dag også. Men aner ikke hvorfor hun bråvåknet av den tanken... Frøken Hermansen har en rar liten hjerne. Med store tanker. Og noen ganger små. Hun syns uansett at de viktigste englene er de man kan se, som gjør noe for andre hver dag, og ikke trenger å skjule seg. I vedskjul eller andre steder. De kommer hit med paradis grønt... Heeeeeey! Paradis grønt! Ikke hvitt! Det har aldri vært meningen med hvit jul eller?
Og hvem er egentlig de Lønnli som i blant oss går? I Frøken Hermansens hode er det i hvert fall en streng mann med hatt. Hvem de andre Lønnli er, har hun alltid vært usikker på. Kanskje det er brødrene, eller barna til Herr Lønnli som er døde, og går igjen? Hun vet ikke.

Mye lettere med "Driving home for Christmas" Å kjøre hjem til jul. Kan ikke misforstås liksom.
Det er alltid Nidar julemarsipan hjemme. Det er derfor Chris Rea alltid vil hjem. Men familien tror at han vil hjem til dem... hehehe... Kan hende de ikke ser hvor mye marsipan han spiser om kvelden.

Så går vi rundt om en enebærbusk... Hvem har en enebærbusk liksom? Frøken Hermansen har lært at det er mye flått på sånne busker. Og at man kan lage salatbestikk av greinene hvis man har en spikkekniv. Men å gå rundt og rundt en busk med masse flått er vel strengt tatt unødvendig. Hvis det ikke er for å psyke ut flåtten...??

Goooooood Juuuuul :-)


3 kommentarer:

  1. Herlig! Tror jammen jeg skal følge med bloggen din litt fremover :-) Og - for ordens skyld: "lønnlig" kommer av det nynorske "løyndom" (= hemmelighet), altså noe som skjer i det skjulte, gjemt for oss. Så "...Engler daler ned i skjul (...) lønnlig iblant oss de går" betyr at englene går blant oss, men uten at vi kan se dem. Fint, sant? <3 God jul!

    SvarSlett
  2. Hehe :-) Ja, tenkte meg vel at det betydde noe :-) Koselig at du liker bloggen :-) God jul til deg også😊

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett