torsdag 6. februar 2014

Frøken Hermansens råd mot vinterdepresjon

Januar i fjor
Frøken Hermansen lider av vinterdepresjon. Når det begynner å bli skikkelig mørkt i oktober og D-vitaminene fra Tyrkiaferien i august har forsvunnet ut av kroppen, så forsvinner hun inn i sin mørke hule og går i hi. Hun er heldig fordi hun har vinterdepresjon uten å egentlig være deprimert, men er ekstremt sliten og trøtt og tiltaksløs. Hadde hun vært en bjørn så hadde ingen sett henne fra oktober til mars. Hun har et deperat behov for sol og dagslys, og vet i dag at det ikke har vært ordentlig sol på Skullerud siden 12.januar. Hun har sjekket. Og merker det bedre og bedre for hver dag. Hun har ikke bilde av en eneste solnedgang fra i vinter. I fjor hadde hun MANGE!!! Og hun VET at det er meldt sol på lørdag. Så mye trenger hun den.
Og det hender hun tar en feriedag på våren bare fordi langtidsvarselet sier SOL.
Noen dager går det greit å stå opp, andre dager føler hun at hun holder på å drukne, og at hvis det ikke blir lyst snart så går hun helt under. Og så går hun hjem og sover litt på sofaen. Og så går det på et vis allikevel. Og sånn går no dagan!

Denne vinteren har hun endelig skjønt hva det er hun faktisk lider av, og prøver å gjøre noe med det. Foreløpig er det følgende ting som har fungert bedre enn ingenting.

Spanskkurs. Det er noe med å snakke spansk som gjør at man får sommerfølelse.

Høre på spansk musikk. Av samme grunn som over.

Kjøp dagslysvekkerklokke! Frøken Hermansen  har til og med to. Det er noe HELT annet å våkne med dagslys i rommet enn å våkne i bekmørket og snuble over seg selv på vei ut av senga fordi man sover enda. Å stille inn en halvtimes soloppgang og våkne av seg selv 5 min før sola har stått opp er derimot helt perfekt. Prøv Philips Wakeup light, eller Sunrise System fra coolstuff.no som også kan brukes som lysterapilampe.

Trening om morgenen. Det hjelper faktisk. For man MÅ få kroppen i gang når man trener. Det skjer av seg selv det.
Hallo der! 

Spis frukt og grønnsaker! Alt med masse farger på.
Lag smoothie av 1 banan, 2 skiver ananas, 1/4 agurk, og litt ingefær. Mmmmm.....

Se på bilder av hvite strender og turkist vann, og tenk at du MÅ bestille en sydentur hver vinter for helsa sin skyld. Det er faktisk livsnødvendig. Drøm deg bort.

Dans salsa i stua! Om du bare kan ett eller to trinn sånn som Frøken Hermansen, så DANS! Skru ned lyset hvis naboene i blokka foran kan se inn, eller drit i naboene og dans allikevel. Se Dirty Dancing 2 fra Havana hvis du ikke har noen ide om hvordan man innbiller seg at man er et annet sted, og drøm om Cuba. Lukk øynene, og glem stua. Vær på en kubansk salsaklubb i Havana og dans så svetten renner. Drit i naboen. Og plutselig i ditt eget hode er du sexy og svett i kjole og høye hæler og klokka er 4 om morgenen. Sola står snart opp på Cuba, og du danser enda. Og hvis naboen står i vinduet enda så vink :-D

Frøken Hermansen har hatt vinterdepresjon i mange år uten å være veldig deprimert. Det er først i år hun har skjønt hva det er hun lider av. Og da har hun også en mulighet til å gjøre noe med det.

Og på lørdag skal det bli SOL :-D
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar