torsdag 1. januar 2015

De beste råd for økonomien i 2015!

Ok. Frøken Hermansen har sett at dere har brukt for mye penger til jul igjen, og at mange IKKE fulgte hennes råd for en bedre økonomi da de kom ut den 21.mars 2013 og i januar 2014. Derfor kommer de igjen NÅ, til glede for dere, og også for henne selv da hun hadde fortrengt noen av disse rådene, og kunne trenge en repetisjon. Godt nytt økonomisk 2015! 


  1. Lag budsjett!  Bruk tid på å gå gjennom siste 12 måneder og skriv ned alle totalbeløp du har brukt, og del dette på 12 måneder. Frøken Hermansen har en fin budsjett-mal i excel som hun kan sende hvis noen har behov. Budsjettet er basert på en regningskonto, en brukskonto og en sparekonto.
  2. Sjekk hva resultatet blir når utgifter er trukket fra inntekter og se hva du har igjen. Har du brukt for mye så må du omprioritere!
     Gode eksempler på ting der man kan kutte utgifter er bil, restaurantbesøk, støttemedlemskap på treningssenter, og impulskjøp av blant annet klær. Er du derimot så heldig at budsjettet ditt går i pluss, så settes penger av til sparing.    

  1. Har du det ikke fra før så lag en egen regningskonto. Lønna skal inn på denne. Alt du vanligvis betaler med nettbank skal betales fra denne. Dette skal være en konto som du ikke har bankkort til.

  2. Alt du betaler med kort eller kontant i løpet av en måned inkludert matbudsjettet, restaurantbesøk, cafe latte på vei til jobb, kino, klær, legebesøk, apotek, og annet skal overføres til brukskontoen som du har kort til. Beløpene finner du i budsjettet du har laget etter eventuelle omprioriteringer.
  3. Når det er tomt på brukskontoen, så er det tomt og du får ikke mer før neste lønn. Er du så heldig at du nå har mer penger igjen på regningskontoen så skal de stå der og bygge opp en buffer så du har minst en månedslønn til akutte ting som oppstår. Du skal IKKE ta ut av regningskontoen bare fordi du har sløst bort matbudsjettet. Spis makaroni med ketchup, og havregrøt.
  4. Opprett sparekonto. Har du problemer med å se at du har penger på konto uten å bruke dem, så skjul den i nettbanken dersom du har mulighet til det. Prøv å alltid sette over noe til sparekontoen hver måned.
  5. Prøv å ta ut en ukes matbudsjett i kontanter, og handle BARE med kontanter i en uke eller to og se hvor gjerrig du blir. Betaling med kontanter påvirker smertesenteret i hjernen. Det gjør IKKE betaling med kort. Derfor bruker vi også MYE mer penger når vi betaler med kort.
  6. Skulle du ha mer penger til overs som du ikke trenger fordi du har vært flink når måneden er over så kan du si fra til Frøken Hermansen som kan sende deg kontonummeret sitt, for hun skal kjøpe solstol til balkongen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar