Damen som reiste uten skam


Frøken Hermansen har reist. Til skravert land. Verdenskartet for nordmenn er nå delt i tre. Grønne land, som blir grønne og røde annenhver uke som et blinkende trafikklys. Røde land, som kan blinke grønt i et par uker før det blir rødt igjen. Og så har vi skraverte land, som er resten av verden. De er ikke vurdert som hverken røde eller grønne og er derfor ikke tillatt å reise til uten karantene når man kommer hjem. 

Frøken Hermansen reiste til Egypt som har vært hennes andre hjemland siste året. Hun kjøpte billett på et tidspunkt hvor ingen av flightene hennes var satt opp til å gå. Og krysset fingrene. Myndighetene fraråder reiser til alle land, men har også forståelse for at folk har viktige grunner til å reise noen ganger, og Frøken Hermansen skulle ønske at man slapp å føle så mye reiseskam når man skal på en reise som faktisk er viktig. Og til et sted som har hatt null tilfeller av corona de siste 3-4 uker. Og som har hatt både lockdown, portforbud, hvor man går med munnbind,, og ingen med feber eller luftveissymptomer slipper inn i landet. 

Frøken Hermansen hadde reiseskam og reiseangst, vondt i magen og høyt blodtrykk de siste par ukene før avreise. Sjekket flighter hver dag, og en etter en kom de opp på lista over " Flights operating" Halleluja!  Hun kjøpte antibac og munnbind, og trente hjemme på å gå med det. 

Nordmenn ser på deg som en giftig kakkerlakk hvis du går med koffert nå. På bussholdeplassen på Helsfyr sto hun sammen med bare flyseskapansatte som skulle på jobb, og hun følte seg som en kriminell, og som den eneste i verden som skulle reise den dagen. 

Sjekket inn på Gardermoen og klarte etter mye om og men å få SAS-fyren til å finne ut at flyselskapet hennes faktisk hadde avtale med Star Alliance selv om han aldri hadde hørt om Edelweiss air. Det hadde heller ikke Frøken Hermansen før hun kjøpte billetten. Så var bagasjen sjekket inn helt til Hurghada, og Frøken Hermansen var på vei. Ved gaten så man nordmenn som gikk med munnbind, og nordmenn som så ut som om de var livredde for å ta det på. En fyr på rundt 25 som så ut som om han ofte går på vestkantfest kranglet ved gaten fordi han ikke fikk gå først ombord. Han hadde SAS Plus billett sa han. Og fikk til svar at under corona så boarder man flighten etter seterader og begynner bakerst. Han fortsatte å krangle, og Frøken Hermansen syntes oppriktig synd på kjæresten hans. Han ga seg til slutt, og Frøken Hermansen gikk ombord og fant setet sitt. Forresten er hun ekstremt imponert over flyvertinner og verter som skjønner hva folk sier i motorstøy med munnbind!! Frøken Hermansen fikk gleden av å fly SAS sitt nyeste Airbus-fly som akkurat begynte å fly på Oslo. Kult og rent. 

Oslo-Zürich unnagjort på ca 2 timer. Måtte låne penn av han på 15A for å fylle ut helseerklæring før landing i Zürich. Vasket den omhyggelig med antibac og sa takk for lånet mens han gliste under munnbindet. Landet i Zürich og fant Airside hotel som hun hadde booket rom på. Takk Gud for det, for det var MANGE som ikke fikk rom der den natta. Kan forresten anbefales. Frøken Hermansen sovnet sent fordi hun hadde vindu ut mot fly som kom og dro, og det er alltid spennende å glane på sånt. Flyet til Hurghada gikk videre kl 06.15 og Frøken Hermansen var sikker på hun skulle stresse på seg feber bare av tanken på febersjekk i Egypt, og at Egypt ikke ville slippe henne inn. Vel plassert i sete 5F møtte hun Alexandra på 5D, og til slutt Mohammed i 5E som ikke klarte å slutte å prate før etter at flyet hadde parkert i Hurghada og alle var ute. Helseskjema igjen. Nå har Alexandra blitt Instagram-venn, og Frøken Hermansen syns det var hyggelig at hun hadde samme setenummer på vei hjem igjen etter en uke, slik at de kunne diskutere ukas begivenheter. 

Både sveitsere og egyptere klødde seg i huet over to ting: Hvorfor i alle dager Frøken Hermansen må i karantene etter å ha reist til et sted som har hatt null tilfeller av corona de siste ukene, og totalt lavere antall smittede prosentvis enn Norge. Og hvorfor i alle dager vi ikke bruker munnbind i butikker og når vi reiser kollektivt i Norge. Frøken Hermansen kunne ikke svare noe mer enn at sånn er det, og bedre lykke neste gang.

              

Ved landing i Hurghada ble det klamt og stressende med reiseskam og angst, og Frøken Hermansen var sikker på at febertesten skulle slå ut, selv om hun ikke har vært syk eller forkjøla siden jul. Heldigvis gikk det bra, og denne gangen slapp hun også å betale for turistvisum til Egypt. Welcome to Egypt. 

I Egypt var det veldig veldig varmt. Ikke så rart på den varmeste tiden av året. Folk brukte munnbind i taxi og i butikker, og både servitører og andre hadde munnbind de få gangene Frøken Hermansen orket å gå ut i heten. 40-45grader er rett og slett for mye for en sart norsk sjel. Hun hadde en fiiiiiiin uke, og alt som skulle gå bra gikk bra, og så pakket hun kofferten for å reise hjem igjen. 

Hurghada-Zürich gikk fint. Bortsett fra at dama på innsjekkingen glemte å skrive ut boardingkort for Zürich-Oslo, men heldigvis var kofferten sendt hele veien. I Zürich er det meste på flyplassen stengt under corona, så Frøken Hermansen løp til Transfer desk D og fant skilt om at hun måtte til A. Gikk til A og fikk beskjed om å gå til B. Gikk til B og fant et skilt som sendte henne til A igjen. Og på A ga de henne et nummer å ringe, hvor en hyggelig mann fortalte at hun skulle gå rett til gaten å få boardingkort der. 

Ombord i fullt fly ved siden av en fisefin fyr som også så ut som om han liker å gå på vestkantfest. Og som brukte en hel halvtime på å spise en baguette uten å ha munnbindet på. MÅ man virkelig spise baguette i en halvtime på en flight som tar to timer hvor det er krav om munnbind under HELE flyreisen? Frøken Hermansen kunne aldri hatt en fisefin vestkantmann. Det er en ting hun er helt sikker på. Var faktisk på date med et par av dem i gamle dager. Hun gikk ikke på date nummer 2. Og mest sannsynlig ville ikke de møtt opp heller. Spesielt ikke han hun begynte å lyve til fordi hun ble så ukomfortabel av spørsmålslista hans. Huff. 

Så landet Frøken Hermansen i Oslo. Med pass, billetter, bevis på bosted, og alt hun trengte for å gå til grensekontroll der hun strengt skulle pålegges karantene og fylle ut viktige ting, trodde hun. Neida. Ut fra gate, gjennom taxfree, hente koffert, gjennom toll, og ut. Dett var dett. Frøken Hermansen var i sjokk over hvor lite kontroll Norge har på folk som lander fra hvor som helst. Hun stoppet to politimenn og spurte om ingen skulle spørre henne om noe, eller sjekke hvor hun hadde vært. Neida, svarte de. Dette er en nasjonal dugnad og her er det basert på tillit.  Frøken Hermansen gikk sjokkert ut til taxi, og skal innrømme at det føles surt å se at flybussen kommer om 10 min, og INGEN vet om hele bussen er full av passasjerer fra røde og skraverte land, mens hun, pliktoppfyllende og tilliten verdig setter seg i en taxi og betaler 900 kroner mer for å komme seg hjem. ÆSJ. 

Alt i alt vil hun si at det å reise under corona går fint hvis man reiser  når det er nødvendig, og reiser ansvarsfullt og følger alle smittevernregler, og gjerne også reiser til et sted uten corona. Det verste stresset var før avreise. Hun skulle gjerne vært foruten daglig sjekk av flyruter for å se om flyene hennes ville gå, men sånt må man regne med nå. Hun skulle gjerne vært foruten det å måtte forberede seg på ombookinger til tusenvis av kroner hvis et fly ble kansellert. Men sånn er det nå. Hun skulle gjerne sluppet å føle både reiseskam, reiseangst, stress, og å ta ut en hel ferieuke til for å sitte på balkongen hjemme, når hun er frisk som en fisk og kunne vært på jobb. Men sånn er det nå. 

Derfor ville Frøken Hermansen ikke anbefale noen å reise hvis det ikke er nødvendig. Rett og slett fordi det er så mye stress rundt det å reise, avhengig av hvor man skal til og fra, og det å være borte nå. Å ikke vite om flyet blir kansellert eller ikke, eller om landet du er i stenges ned kan gi selv den mest reisevante høyt blodtrykk og feber. 

Må du reise, så følg alle råd og litt til, og ta vare på deg selv og andre . Som Nakstad så fint sa på tv for noen uker siden: Velger du å reise ut av Norge i år, så er du ansvarlig for at corona ikke skal spre seg i Norge når du kommer tilbake. Det er Frøken Hermansen helt 100% enig i. 

Men at vi har null grensekontroll?? Og at alt er basert på tillit? 100% uenig. 

The Mighty River Nile
Egypts middelhavskyst


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Jo, du kan også smøre deg selv!

5 Mins Shaper fra helvete!

På cruise med fine Fjordline !